Blog

KWIECIEŃ

 

Kolejny miesiąc za nami, już niedługo zbliżają się wakacje. Ale my nie poprzestajemy i pracujemy dalej. Na początku kwietnia wybraliśmy się na warsztaty organizowane przez wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego. Tym razem warsztaty dotyczyły wody, poznaliśmy jej właściwości i wykonaliśmy kilka eksperymentów.

 

Sprawdzaliśmy jakie przedmioty toną, a jakie nie i dlaczego. Zaraz po warsztatach odwiedził nas pan fotograf, który zrobił nam kilka uśmiechniętych zdjęć w fartuchu. Dzięki temu mogliśmy poczuć się jak mali kucharze, mieliśmy też okazję przymierzyć czapkę szefa kuchni. 10 kwietnia świętowaliśmy światowy dzień czekolady, ciocia Sylwia włączyła nam film skąd pochodzi czekolada i skrupulatnie nam wszystko tłumaczyła.

Poznaliśmy domową recepturę na prostą czekoladę, a przy podwieczorku przystąpiliśmy do jej degustacji. Odwiedziła nas też Luka, z którą jak zwykle mogliśmy się pobawić i poprzytulać. Nie możemy jednak zapomnieć o jednym z najważniejszych dni w kwietniu, o święcie ziemii. Nasza planeta jest dla nas bardzo ważna o czym przypomniały nam wszystkie ciocie.

Poznaliśmy jej historię oraz nauczyliśmy się jak o nią dbać segregując śmieci. Tuż przed długim weekendem majowym razem z ciocią Anią przygotowywaliśmy zdrowe pieczone warzywa. Co dało nam energię na kolejne podboje świata.